Flere bilder av Hvitmorbær
Hvitmorbær

Hvitmorbær - Morus alba

Navn Hvitmorbær
Latinsk navn Morus alba
Familie Morbærfamilien
Herdighetssone
Frøbehandling KS16
Spiselig
Medisinsk
Kjente farer Ingen kjente
Bladfellende/Eviggrønn Bladfellende tre/busk
Ytelsesevne 3
Jorddekkende egenskap -
Jordsmonn
Skygge/sol preferanse
Skygge/ Sol toleranse
Fruktbarhet SF
'Illinois Everbearing'
Leveres april 2017
Antall
Utsolgt

Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.

Tre som vokser opptil 15 meter høyt og 10 meter vidt. Blir normalt bare 3-6 meter høyt, men tre fra frø får uforutsigbar størrelse. Har søte, men ikke alltid hvite, frukter - som kan tørkes eller lages til vin. Bladene er også en god grønnsak med mild smak og et høyt protein innhold på våren - tørkede blader har et innhold på mellom 18 og 29 % og er en svært fin erstatning i en proteinfattig diet. Voksne morbærtrær kan styves hvert år hvis de skal benyttes som en salatavling. De bør styves på vinteren, ikke seinere enn mars. Bladene kan høstes fra mai og ut vekstsesongen. Hvis morbær styves og blir benyttet som bladavling, så bør den samplantes med nitrogenbindende trær siden den trenger store mengder nitrogen når den høstes på denne måten. Hvis du dyrker morbær fra frø, så bør planten være minst 3-4 år gammel før du benytter den som en bladavling. Svartmorbær og rødmorbær kan også benyttes som bladavlinger, men har ikke like høy kvalitet. Urtekilden beskriver smaken på bærene som dårlig og av liten verdi, men hvitmorbær er en god bærbusk med søte bær under gode omstendigheter og riktig plukktidspunkt. En rekke ulike sorter som er krysset med rødmorbær har en svært god og søt smak. Unge frøplanter kan være utsatt for snegleangrep.

Urtekildens Planteleksikon om Hvitmorbær

Formering av hvitmorbær

          : Lett
     : Noe vanskelig
  : Svært vanskelig

Frø: Spirer normalt første vår, men kan bruke 12 måneder.

Stiklinger: Standard hardvedstiklinger eller tykke greiner av 2-4 års gammel vekst som settes som utendørs hardvedstiklinger. Man kan også ta hardvedstiklinger av årsvekst med hæl fra 2 årsvekst. Dette fungerer både på høsten og våren. Hælstiklinger på 7-10 cm av semimoden vekst i juli og august. Kan plantes ut følgende vår.

Poding: Flisspiring av podekvister fra fruktbærende sorter på 2 år gammle grunnstammer fra frø.

Hvitmorbær sorter

Black Tabor: Store, søte og sorte bær. Bærer bær i svært ung alder.
Capsrum: (Morus alba x rubra) Store, søte og sorte bær. Bærer bær i svært ung alder. Canadisk.
Carman: (Morus alba x rubra) Store, søte og hvite bær. Bærer bær i svært ung alder. Canadisk.
Illinois Everbearing: (Morus alba x rubra) Produserer frukter over en 3 måneders periode etter St. Hans. Bærer frukter allerede i 2-3 års alder. Sorten vokser hurtig og blir større enn svartmorbærsortene. Tåler fint -25°C uten frostskader.
Italian: (Morus alba x rubra). Store, sorte ,søte og svært gode bær. Bærer bær i svært ung alder.
Ivory: (Morus alba x rubra) Store, søte og hvite bær. Bærer bær i svært ung alder. Canadisk.
Paradise: Søte og hvite frukter. Bærer bær i svært ung alder. Store blader.
Pendula: Svært søte og sorte bær. Bærer bær i svært ung alder.
Pakistani: Kongen av morbær. Stort tre med svært store frukter.
Wellington: (Morus alba x rubra) Gammel sort som er ekstra hardfær. Medium store bær med god fruktkvalitet.

Beskjæring av hvitmorbær

Hvitmorbær kommer seint i vekst slik at vårfrostskader er sjeldent et problem. Den må kun beskjæres fra tidlig på vinteren til midtvinter, når den er i full dvale og uten fare for å blø. Eldre trær kan blø likevel, så beskjær kun når nødvendig for å fjerne sykt, ødelagt og dødt plantemateriale. Unge trær kan stakes opp med en klar stamme på 1.5 meter. Uønskede sidegreiner bør halveres i sitt første leveår, og fjernes det andre. Det tar normalt 3 eller 4 år før slik beskjæring er nødvendig. Den kan videre trenes som en standard sentral leder til full størrelse der konkurrerende sideskudd fjernes, men mer praktisk bør den trenes omtrent som en eplebusk: toppskuddet beskjæres ned til det øverste av 3 til 4 sterke sideskudd fra hovedstammen (i 130-170 cm høyde) som har god avstand fra hverandre og som har noenlunde lik kraft. Horisontale sideskudd beskjæres utenfor et oppovervendt skudd, mens horisontale skudd beskjæres til et utovervendt skudd. Denne beskjæringen foretas normalt når treet er 5 år gammelt. Svake og korte sideskudd på hovedstammen beskjæres ikke, men kan bli for å bygge opp stammens styrke

Den trenes videre følgende vår med 8-10 hovedgreiner ut fra disse sidegreinene som har skudd nært inntil hovedstammen. Disse hovedgreinene beskjæres til halv lengde på våren, mens skudd som ikke skal bli en del av rammeverket beskjæres tilbake slik at de har 4-5 knopper. Skudd som er malplassert beskjæres helt ned. Etter det kan kronen utvikle seg selv på egen hånd. Selv om treet begynner å lene seg til en side så bør det ikke beskjæres.